Despre făină: tipuri și echivalențe

de Coaste si Paste
618 vizualizări

În majoritatea rețetelor publicate aici se folosește făină de grâu, cu gluten.

Funcție de gradul de rafinare și de conținutul de proteine putem identifica mai multe tipuri de făinuri. În România, cu cât făina este mai rafinată, mai procesată și deci mai slabă din punct de vedere nutritiv, cu atât codul de trei cifre de pe pachet este mai mic (tinde spre 000).

Astfel, vom identifica principalele tipuri de făină folosite la noi:

  • Făina 000 este cea mai fina, dar si cea mai rafinata dintre toate tipurile de făină. Această făină este excelentă pentru prăjituri, cozonaci, creme si alte preparate delicate. Faina 000 are cel mai mic conținut de proteine.
  • Făina 450 se folosește de asemenea la diverse preparate de patiserie, biscuiți, torturi si prăjituri. Este mai greu de găsit.
  • Făina 550 este de asemenea folosită pentru produse de patiserie, foietaje și blaturi de tartă.
  • Făina 650 se folosește pentru pâine, pizza și alte produse de panificație. Este cea mai puțin procesată făină, cu un conținut mare de proteine, necesare pentru dezvoltarea glutenului. Este mai închisă la culoare.

Toate rețetele pe care le pregătesc și despre care scriu pe blog folosesc numerotarea din România pentru făină. Dat fiind că notarea tipurilor de făină diferă de la țară la țară, am prezentat echivalențele pentru principalele tipuri de făină în următorul tabel:

În anumite țări se folosește self-rising flour. Aceasta este o făină la care s-au adăugat praf de copt și sare. Se poate prepara în casă, adăugând un plic de praf de copt (7 grame) și o jumătate de linguriță de sare la 500 grame de făină de tip 550.

S-ar putea să vă placă și următoarele

2 comentarii

NASTAC CONSTANTIN 03/01/2023 - 3:26 pm

Este o lucrare interesantă și utilă pentru cei care din motive diferite trebuie să-și facă pâinea și alte produse din făină în casă.
Un articol foarte util, având în vedere a gama diversă de aparate de făcut pâine în casă, ar fi prezentarea rețetelor și programelor corespunzător mărcilor de aparate.

Răspunde
Coaste si Paste 03/01/2023 - 3:28 pm

O idee bună! O să încerc să public niște rețete de pâine de la mașinile pe care le-am testat până acum.

Răspunde

Lăsați un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră de către administratorul acestui site. Utilizăm servicii terțe pentru detectarea și eliminarea spam-ului.