6/recent/ticker-posts

Fasole bătută

Azi mi-am făcut niște fasole bătută. Spun că mi-am făcut pentru că din familia noastră doar eu consum așa ceva. Restul nu știu ce pierd 😃.

Pentru că nu am vrut să prepar o cantitate prea mare am mers pe varianta pentru puturoși oameni ocupați, cu boabe de fasole din conservă, gata fierte. Singura chestie pentru care am pornit aragazul este ceapa călită, fără de care fasolea bătută nu ar avea haz.

Fasole bătută

Timp de pregãtire: 
Timp de gãtire: 
Porții: 4


Dietã: Vegetariană

Enter a short description of the recipe within 200 characters.

Ingrediente:

    Pentru fasolea bătută

  • două conserve de fasole albă fiartă de 450 grame fiecare
  • un morcov mare
  • o ceapă
  • două foi de dafin
  • 3-4 boabe de piper
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
  • sare, după gust
  • Pentru ceapa călită

  • două cepe mari
  • o lingură ulei de floarea soarelui
  • o linguriță de boia de ardei dulce
  • o linguriță de pastă de tomate

Instrucțiuni:

Puneți fasolea într-o strecurătoare pentru a o scurge de sucul din conserve. Apoi, clătiți-o sub un jet de apă.

Curățați ceapa și morcovul și lăsați-le întregi.

Puneți fasolea, ceapa, morcovul, foaia de dafin și boabele de piper într-o cratiță sau oală. Acoperiți-le cu apă rece.

Puneți cratița pe aragaz și aduceți-o la fierbere. Dați focul la mic și lăsați fasolea să fiarbă timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când morcovul este moale.

Între timp, pregătiți ceapa călită (vezi instrucțiunile de mai jos).

Scoateți fasolea de pe foc și lăsați-o să se răcească un pic.

Scurgeți fasolea într-o strecurătoare așezată deasupra unui bol. Păstrați lichidul de la gătit. Veți avea nevoie de o parte din el mai târziu.

Aruncați ceapa, morcovul, foaia de dafin și boabele de piper.

Puneți fasolea într-un robot de bucătărie. Adăugați cățeii de usturoi și uleiul. Procesați-le până când se omogenizează. Adăugați o parte din lichidul de gătit, puțin câte puțin, până când ajungeți la consistența potrivită.

Pentru ceapa călită

Curățați ceapa și tăiați-o în două, apoi tăiați-o în jumătăți de inele de 3-4 mm lățime (peștișori).

Încălziți uleiul într-o tigaie și adăugați ceapa. Gătiți-le la foc mediu timp de 8-10 minute sau până când devin aurii, amestecând din când în când.

Adăugați boiaua dulce și pasta de tomate. Gătiți încă două-trei minute până se caramelizează. Aveți grijă să nu le gătiți prea mult, altfel ceapa va deveni amară.

Luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească.

Transferați fasolea pasată într-un bol sau pe un platou și acoperiți-o cu ceapa. Lăsați-le să se răcească complet.

Note:

  • Puteți păstra jumătate de morcov și îl puteți adăuga împreună cu fasolea în robotul de bucătărie.
  • Folosiți numai fasole albă. În caz contrar, rezultatul va avea o culoare dubioasă.
  • Folosiți ulei de floarea-soarelui sau un alt ulei cu un gust neutru. Nu folosiți ulei de măsline.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii