6/recent/ticker-posts

Muffins cu ricotta și lămâie

Fiică-mea trece printr-o fază de mofturi la mâncare. Tot ce conține lapte sau brânză și nu e pizza😀 primește automat un bleahhh și rămâne neatins. Așa că am ajuns să încercăm să ascundem lactetele în tot felul de preparate culinare, doar-doar o vom convinge să-și ia doza zilnică de calciu.

Una din rețetele ce au dat rezultate e cea de muffins cu ricotta și lămâie. E ușor de preparat și cam tot timpul avem în casă toate ingredientele necesare. Am îmbunătățit-o adaugând și niște afine în compoziție pentru că știm că dacă o prăjitură conține afine scad șansele de a fi recompensată cu bleahhh.

Muffins cu ricotta și lămâie

Timp de pregãtire: 
Timp de gãtire: 
Porții: 12



Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 150 grame zahăr
  • un plic coajă de lămâie
  • opțional - o fiolă de esență de lămâie (2 ml)
  • 220 grame ricotta, bine scursă
  • 20 grame ulei de floarea soarelui
  • 30 grame suc de lămâie
  • 200 grame făină 000
  • un plic praf de copt
  • opțional - fulgi de migdale pentru presărat deasupra
  • opțional - 50 grame afine

Instrucțiuni:

Se pun ouăle în bolul de la mixer, se adaugă zahărul și coaja de lămâie. Se mixează până se topește zahărul. Se adaugă uleiul și se mai mixează un pic.

Se încorporează ricotta bine scursă, sucul de lămâie și (opțional) esența de lâmâie. Se mixează până se omogenizează.

Se adaugă apoi făina și praful de copt. Se mixează până se obține un amestec omogen, fără cocoloașe.

Opțional, se adaugă și afinele și se amestecă ușor pentru a le îngloba în aluat.

Se ia o tavă cu capacitatea de 12 muffins (sau două tăvi de șase muffins, cum am eu) și se tapetează cu forme de hărtie.

Se pune aluatul în forme, fie cu ajutorul unui poș, fie cu o lingura mai mare. Formele se umplu cam la 2/3 din capacitate, să aibă loc să crească.

Dacă doriți, se pot presăra deasupra fulgii de migdale.

Se coc timp de 18-20 de minute. La finalul timpului de coacere se verifică cu o frigăruie de bambus. Dacă rămâne aluat lipit pe frigăruie se mai adaugă câteva minute la timpul de coacere și se verifică apoi din nou.

Se lasă să se răcească înainte de a servi.

Note:

  • Ricotta trebuie să fie bine scursă de zer. Eu o pun într-o strecurătoare așezată desupra unui castron și o las o noapte la frigider.
  • Lămâile de la noi de pe piața sunt tratate și ceruite. De aceea prefer coaja de lămâie de la plic.
  • Făina trebuie cernută în prealabil, în acest fel devine mai aerată și muffins-urile vor crește mai bine.
  • Cuptorul trebuie preîncălzit la 170 de grade. Eu dau drumul la cuptor înainte de a începe să pregătesc aluatul și va ajunge la temperatura ideală când termin de pus muffins-urile în forme.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii